Hem » Kolmårdens Djurpark

Kolmårdens Djurpark

Kolmårdens Djurpark är en av de största djurparkerna i Norden och en av de mest populära attraktionerna i Sverige. Belägen i det vackra landskapet vid Bråviken utanför Norrköping, är den här parken hem till en stor samling djur från hela världen, inklusive lejon, elefanter, tigrar, gorillor, zebror och många fler. Djurparken är också känd för sin fantastiska djurshow, som är en av de mest spektakulära i hela Europa.

Historia

Historia Kolmårdens Djurpark öppnade för första gången sina portar för allmänheten 1965, med endast en handfull djur. Under åren har parken expanderat och blivit en av de mest framstående djurparkerna i Europa. Idag sträcker sig parken över 1 500 hektar och har över 750 000 besökare per år.

Djuren

Djuren Kolmårdens Djurpark har en av de mest imponerande samlingarna av djur i Sverige. Här hittar du allt från lejon och elefanter till tigrar och gorillor. Parken är uppdelad i olika områden som representerar olika delar av världen, inklusive Afrika, Asien, Australien och Sydamerika. Varje område är utformat för att ge besökare en autentisk upplevelse av djurens naturliga livsmiljö.

Bland de mest populära attraktionerna finns lejonen, som är parkens mest spektakulära rovdjur. Besökare kan se lejonen på nära håll genom glasväggar och de kan också titta på när lejonen matas under parkens olika föreställningar. Parken har också ett imponerande elefantområde, där besökare kan titta på elefanterna när de badar i dammarna eller äter i sin inhägnad. Andra populära djur inkluderar de mäktiga tigrarna, som är en av parkens nyaste tillägg, och de gulliga koalabjörnarna, som är en av de mest populära attraktionerna för barn.

Här är några av de olika djuren som man kan se på parken:

 1. Lejon – En majestätisk katt med karakteristisk man.
 2. Tigrar – Stora kattdjur som lever i Asien.
 3. Björnar – En stor rovdjur som finns i många delar av världen.
 4. Giraffer – Ett av de högsta djuren på land.
 5. Elefanter – Ett av de största landlevande däggdjuren på jorden.
 6. Zebror – Ett ståtligt djur med svartvita ränder.
 7. Krokodiler – En stor reptil som är vanlig i tropiska regioner.
 8. Pingviner – En fågel som är specialiserad för livet i kallt vatten.
 9. Rovfåglar – Ett antal stora fågelarter som är effektiva jägare.
 10. Kängurur – En hoppande däggdjursart från Australien.
 11. Sibirisk tiger – En underart av tigern som är anpassad för kallt klimat.
 12. Flodhästar – En stor afrikansk däggdjursart som är mycket farlig om den känner sig hotad.
 13. Sengångare – Ett långsamt och sött djur från Central- och Sydamerika.
 14. Jätteotter – Den största arten av sötvattensovare.
 15. Kondorer – En stor fågel som finns i Sydamerika.
 16. Isbjörnar – En stor björnart som lever i Arktis.
 17. Vargar – Ett rovdjur som ofta ses i flockar.
 18. Renar – En hjortdjursart som är anpassad för att överleva i kalla klimat.
 19. Kattapa – En stor flodhästart från Asien.
 20. Geparder – En stor katt som är känd för sin snabbhet.
 21. Snöleopard – En stor katt som lever i bergsområden i Centralasien.
 22. Myrslokar – Ett trädlevande däggdjur från Sydamerika.
 23. Sköldpaddor – En reptil som har en skyddande skal runt sin kropp.
 24. Marsvin – Ett litet gnagande däggdjur som ofta hålls som husdjur.
 25. Alpackor – En ullproducerande däggdjursart från Sydamerika.
 26. Fjärilar – En insekt med färgglada vingar som ofta lockar till sig uppmärksamhet.
 27. Surikater – En liten, social däggdjursart från Afrika.
 28. Sjölejon – En sälart som trivs i kallt vatten.
 29. Arapawa-get – En sällsynt fårart som är ursprungliga för Nya Zeeland.
 30. Svarta näsapor – En liten apart som är känd för sitt aktiva och sociala beteende. Svarta näsapor är små primater med en svart päls och karaktäristiska vita fläckar runt näsan. De är kända för sitt högljudda och sociala beteende, och kan ofta ses hoppa och klättra runt i trädtopparna. På Kolmården finns en grupp svarta näsapor som gärna leker och interagerar med besökare.
 31. Löwlandsgorilla – Dessa imponerande djur finns på Gorillabergen i Kolmårdens Djurpark. Löwlandsgorillan är den största aparten i familjen gorillor och har en kraftfull kropp. De har en mörk päls och en karakteristisk kulle på huvudet. På Gorillabergen kan besökare se dessa fascinerande djur i en miljö som liknar deras naturliga habitat i Afrika.
 32. Vitryggig hackspett – Denna hackspettart är en av de största i Sverige och är känd för sitt höga ljud och karakteristiska utseende. Vitryggig hackspett har svartvit fjäderdräkt och en röd hätta på huvudet. På Kolmårdens Djurpark finns en utställning där besökare kan se dessa fåglar i sin naturliga miljö.
 33. Dvärgflodhäst – Dvärgflodhästen är en av de minsta flodhästarna och väger bara 200-300 kilo. De är kända för sin lilla storlek, korta svans och spetsiga öron. Dvärgflodhästar finns på Savannen i Kolmårdens Djurpark där besökare kan se dem simma i vattnet eller ligga och sola sig på stranden.
 34. Struts – Strutsen är världens största fågel och kan inte flyga på grund av sin storlek. De är kända för sin långa hals och starka ben som gör att de kan springa i höga hastigheter. På Kolmårdens Djurpark finns en strutsutställning där besökare kan se dessa imponerande fåglar.
 35. Bison – Bisonen är Nordamerikas största landdjur och har en kraftfull kropp med en tjock päls. De är kända för sin styrka och kan väga upp till 1000 kg. På Savannen i Kolmårdens Djurpark finns en utställning med dessa magnifika djur.
 36. Svartpanter – Svartpantern är en leopardart med en svart päls. De är kända för sin elegans och smidighet, och är ett av de mest eftertraktade djuren att se på safariturer. På Kolmårdens Djurpark finns en utställning där besökare kan se dessa mäktiga katter.
 37. Kattuggla – Kattugglan är en av de vanligaste ugglearterna i Sverige och är känd för sitt unika utseende med en hjärtformad ansiktsskiva. Dessa ugglor är nattaktiva och kan ses på Kolmårdens Djurpark i en utställning.
 38. Varg – Vargen är ett rovdjur som finns i stora delar av Europa och Asien. De är kända för sin sociala struktur och samarbetar i flockar. Besökare på Kolmårdens Djurpark kan se dessa magnifika djur på Vildmarkshotellets balkong där det finns en utställning med vargar.

Djurshow

Kolmårdens Djurparks djurshow är en av de mest spektakulära i Europa. Showen är känd för sin imponerande uppsättning och sina fantastiska djurframträdanden. Showen innehåller allt från delfiner och sälar till elefanter och fåglar.

En av de mest minnesvärda delarna av showen är elefantframträdandet. Elefanterna utför olika trick och uppvisningar, inklusive att balansera på bollar och spela fotboll. Publiken kan se elefanterna på nära håll när de gör dessa fantastiska trick.