Sverigeatlas.se

Svenska sportarenor – En rundtur genom landets ikoniska arenor

Sverige har en rik idrottstradition och har genom åren varit värd för ett flertal internationella mästerskap och tävlingar. Landets sportarenor har spelat en central roll i dessa evenemang och är en viktig del av den svenska idrottskulturen. I denna artikel tar vi en rundtur genom några av Sveriges mest kända och ikoniska sportarenor.

Friends Arena (Solna)
Friends Arena, belägen i Solna strax norr om Stockholm, är Sveriges nationalarena för fotboll och landets största multiarena. Arenan invigdes 2012 och har en kapacitet på cirka 50 000 åskådare. Friends Arena är hemmaarena för det svenska fotbollslandslaget och AIK, samt värd för flera stora konserter och evenemang.

Tele2 Arena (Stockholm)
Tele2 Arena, som ligger i Johanneshov i södra Stockholm, är en modern multiarena som invigdes 2013. Arenan har en kapacitet på cirka 30 000 åskådare och är hemmaarena för fotbollslagen Djurgården IF och Hammarby IF. Tele2 Arena har också stått som värd för konserter, motorsportevenemang och andra stora arrangemang.

Ullevi (Göteborg)
Ullevi är en av Sveriges mest anrika sportarenor och ligger i centrala Göteborg. Arenan invigdes 1958 och har en kapacitet på cirka 43 000 åskådare. Ullevi är främst känd som en fotbollsarena och har varit värd för flera stora internationella turneringar, inklusive VM i fotboll 1958 och EM i fotboll 1992. Arenan används även för friidrott och stora konserter.

Scandinavium (Göteborg)
Scandinavium, beläget i centrala Göteborg, är en av Sveriges mest kända inomhusarenor. Invigd 1971, har Scandinavium en kapacitet på cirka 12 000 åskådare och fungerar som hemmaarena för Frölunda HC i SHL. Scandinavium är även värd för konserter, mässor och andra stora evenemang, inklusive internationella mästerskap i friidrott och konståkning.

Malmö Arena (Malmö)
Malmö Arena, invigd 2008, är en modern multiarena som ligger i Hyllie i Malmö. Arenan har en kapacitet på cirka 12 600 åskådare och är hemmaarena för ishockeylaget Malmö Redhawks i SHL. Malmö Arena har också varit värd för Eurovision Song Contest 2013, handbolls-EM och flera stora konserter och evenemang.

Fjällräven Center (Örnsköldsvik)
Fjällräven Center, tidigare Swedbank Arena, är en modern ishockeyarena i Örnsköldsvik. Invigd 2006, har Fjällräven Center en kapacitet på cirka 7 350 åskådare och är hemmaarena för Modo Hockey i Hockeyallsvenskan. Arenan har även stått värd för internationella ishockeyevenemang, som U18-VM i ishockey och Champions Hockey League-matcher.

Ericsson Globe (Stockholm)
Ericsson Globe, även kallad Globen, är världens största sfäriska byggnad och en av Stockholms mest ikoniska landmärken. Invigd 1989, har Globen en kapacitet på cirka 16 000 åskådare och har fungerat som hemmaarena för både ishockey- och innebandylag, samt som värd för konserter, cirkusföreställningar och andra stora evenemang. Globen har även varit värd för Eurovision Song Contest 2000 och 2016.

Borås Arena (Borås)
Borås Arena, invigd 2005, är en modern fotbollsarena belägen i Borås. Arenan har en kapacitet på cirka 14 000 åskådare och är hemmaarena för fotbollslaget IF Elfsborg. Borås Arena har också stått värd för internationella fotbollsmatcher och andra idrottsevenemang.

Hovet (Stockholm)
Hovet, tidigare kallad Johanneshovs Isstadion, är en historisk ishockey- och evenemangsarena belägen i Johanneshov, Stockholm. Invigd 1955, har Hovet en kapacitet på cirka 8 300 åskådare och fungerar som hemmaarena för AIK och Djurgården IF i SHL. Arenan har också stått värd för flera internationella ishockeyevenemang, konserter och andra kulturevenemang.

Östersunds Skidstadion (Östersund)
Östersunds Skidstadion är en vintersportarena belägen i Östersund. Skidstadion är en av Sveriges främsta arenor för längdskidåkning och skidskytte och har varit värd för flera internationella mästerskap, som Skidskytte-VM och Världscupen i längdskidåkning.

Eleda Stadion (Malmö)
Eleda Stadion, tidigare känd som Swedbank Stadion och Stadion, är en fotbollsarena belägen i Malmö. Invigd 2009, har Eleda Stadion en kapacitet på cirka 22 500 åskådare och fungerar som hemmaarena för fotbollslaget Malmö FF. Arenan har också stått värd för internationella fotbollsmatcher och andra evenemang.

ABB Arena (Västerås)
ABB Arena är en ishockey- och evenemangsarena belägen i Västerås. Invigd 2007, har ABB Arena en kapacitet på cirka 9 000 åskådare och fungerar som hemmaarena för ishockeylaget Västerås IK. Arenan används även för konserter, mässor och andra evenemang.

Gavlerinken Arena (Gävle)
Gavlerinken Arena, tidigare Läkerol Arena, är en modern ishockeyarena belägen i Gävle. Invigd 2006, har Gavlerinken Arena en kapacitet på cirka 7 909 åskådare och fungerar som hemmaarena för ishockeylaget Brynäs IF i SHL. Arenan har även varit värd för internationella ishockeyevenemang och konserter.

Behrn Arena (Örebro)
Behrn Arena, tidigare Eyravallen, är en fotbolls- och ishockeyarena belägen i Örebro. Invigd 1923, har Behrn Arena en kapacitet på cirka 14 500 åskådare för fotbollsmatcher och 5 200 åskådare för ishockeymatcher. Arenan fungerar som hemmaarena för fotbollslaget Örebro SK och ishockeylaget Örebro HK.

Kinnarps Arena (Jönköping)
Kinnarps Arena är en ishockey- och evenemangsarena belägen i Jönköping. Invigd 2000, har Kinnarps Arena en kapacitet på cirka 7 000 åskådare och fungerar som hemmaarena för ishockeylaget HV71 i SHL. Arenan har också stått värd för internationella ishockeyevenemang, konserter och andra evenemang.

Stora Sköndalshallen (Stockholm)
Stora Sköndalshallen är en inomhusarena belägen i Sköndal, Stockholm. Invigd 1981, har Stora Sköndalshallen en kapacitet på cirka 3 000 åskådare och används främst för innebandy, handboll och basket. Arenan fungerar som hemmaarena för flera klubbar inom dessa sporter.

Drivs med WordPress